atelier-galerie

Ton de Kruijk

Tons Tips GRATIS een half jaar lang in je mailbox praktische en slimme tips voor tekenen en schilderen. schrijf je in op;

TONS TIPS en ontvang gelijk je eerste tip

 13,14 + 20, 21 april + tweede paasdag 2019, za & zo 13.30-17.00 uur

expositie recent werk van cursisten van Atelier Ton de Kruijk, Landstraat 107, Bussum,

               .

 

Titel "Kooiker" Acryl/olieverf 60x90cm

 

Titel "Tweepaard" Acryl/olieverf   60x90 cm

 

Titel  "Glijkoets"  acryl/olieverf 40x60cm

pelikaana

Titel: Pelikaan, Acryl, 80 x 100 cm 

 

Titel "Weeromstuit"   acryl 60x90 cm.

 

bedoein-kopie

Titel Bedoein acryl 60x90

Eerste deel tekst tot aan lees meer.

vliegende-hond

Titel Vliegende Hond Acryl 60x80cm

 

Speerpunt 60x90 acryl

Speerpunt 60x90 acryl

We kunnen niet om hem heen, de persoon die bijna over het geheel heen valt met een soort tiara op het hoofd. Onder zijn uitgestrekte armen of vleugels ontvouwen zich taferelen die geen mens ooit heeft gezien, maar misschien wel van heeft gedroomd. We zien talloze paradoxale reflecties op figuren, zoals de zwaan die zichzelf terugziet als gans (en andersom) of de vleugel die zich uitstrekt en een hand blijkt te zijn. Ze maken deel uit van het nieuwe werk van Ton de Kruijk, Speerpunt; een hermetische maar open wereld, waarin alles blijft doorgaan en ver van elkaar afstaande figuren en objecten samenvallen tot een geheel.

prikkieplu 60x90 acryl

Prikkieplu 60x90 acryl

Prikkieplu. Wie niet beter weet, denkt aan een personage uit Winnie the Pooh. Samen met Teigetje, Knorretje en Konijn op pad naar een nieuw avontuur. Het gaat echter om een nieuw schilderij van Ton de Kruijk. De analogie is treffend. Het is nieuw maar ook opnieuw. Het is vertrouwd maar avontuurlijk. Het is herkenbaar en onherkenbaar. Het is volgbaar en onnavolgbaar. Het is de schilder ten voeten uit.

Basilica-80x100-acrylolieverf

Basilica 80x100 acrylolieverf

Een majestueuzer en indrukwekkender woord is er niet: Basilica. Spreek het eens een keer of zes achter elkaar uit. Luister naar wat er in je hersens zoemt. Wanneer je daarna het gelijknamige schilderij van De Kruijk bekijkt, verstomt dat gebrom. Het maakt plaats voor licht, hel licht, dat van boven naar beneden klatert en als eindwater van een cascade uiteenspat op de rotsen, waarna het zich uit de voeten maakt, terugkeert en opnieuw verdwijnt. Om er daarna, vanzelfsprekend, weer te zijn.

 

meent zandgrond pastel 50x65

Meent zandgrond pastel 50x65

Oog in oog 60x60 acryl

Oog in oog 60x60 acryl

Een titel van een schilderij is er niet voor niets. Hij geeft de aanschouwer houvast. Maar dat is bij het werk van De Kruijk goedbedoeld broos. Door langer te kijken, vervliedt die vastigheid. We tuimelen ontegenzeglijk de oneindige variatie en terugkerende elementen van zijn fantasie tegemoet.
Wat te denken van die twee mannetjes op het dier rechtsmidden? Degene achterop houdt degene voorop stevig vast. De laatste hanteert de oren van een rijdier als teugels. Niet onverstandig, want het is niet zeker of ze heelhuids de treden naar boven zullen bereiken. Naar beneden lijkt mij niet veilig. De waterval is niet aanlokkelijk genoeg.

Langs de Vecht pastel 50x65

Langs de Vecht pastel 50x65

de-Wandeling-Acryl Olie-40x60

De Wandeling Acryl-Olie 40x60

Bantam-60x80-acryl-olieverf

Bantam 60x80 acryl olieverf

Atelier en Galerie Ton de Kruijk: Landstraat 107, 1404 JH Bussum. Telefoonnummer: 035-6932377.

E-mailadres Atelier Ton de Kruijk: atelier@tondekruijk.nl,
E-mailadres Galerie Ton de Kruijk: galerie@tondekruijk.nl

dummy

Go To Top