atelier-galerie

Ton de Kruijk

Tons Tips GRATIS een half jaar lang in je mailbox praktische en slimme tips voor tekenen en schilderen. schrijf je in op;

TONS TIPS en ontvang gelijk je eerste tip

 1, 2 + 8 en 9 februari 2020, za & zo 13.30-17.00 uur
expositie recent werk van Ton de kruijk bij Galerie Ton de kruijk, Landstraat 107, Bussum,

               .

 

Oog in oog 60x60 acryl

Oog in oog 60x60 acryl

Oog in oog

Een titel van een schilderij is er niet voor niets. Hij geeft de aanschouwer houvast. Maar dat is bij het werk van De Kruijk goedbedoeld broos. Door langer te kijken, vervliedt die vastigheid. We tuimelen ontegenzeglijk de oneindige variatie en terugkerende elementen van zijn fantasie tegemoet.
Wat te denken van die twee mannetjes op het dier rechtsmidden? Degene achterop houdt degene voorop stevig vast. De laatste hanteert de oren van een rijdier als teugels. Niet onverstandig, want het is niet zeker of ze heelhuids de treden naar boven zullen bereiken. Naar beneden lijkt mij niet veilig. De waterval is niet aanlokkelijk genoeg.

Ze moeten eerst langs het marterachtige wezen – een witte otter? Zeldzaam ... - dat zijn snuit spitst en niet alleen die mannetjes in hun gekromde hondenhouding, maar ook zichzelf bekijkt, zij het in een lachspiegel, waarin de werkelijkheid alle kanten op weerkaatst, naar eigen en naar andermans hersenschimmen.
Of staat de otter oog in oog én snuit aan snavel met een vogel? Het 'spiegelbeeld' is bij nader inzien inderdaad geen reflectie, de marter heeft een hoofddeksel met een bek. Daarachter ontspint zich een trapachtig oplopend geheel naar een vogel waar het otterwezen met een streng aan vast lijkt te zitten. De vraag rijst: Trekt de vogel het otterwezen omhoog of balanceert de vogel op de kop van de otter.
Het schilderij beveelt: Denk, bedenk, droom weg en breng lagen aan. Want hoe vaak staan we niet oog in oog zonder de kwintessens van het beeld te zien, laat staan te begrijpen? En is dat erg? Nee. Immers, alleen mensen met fantasie bevragen voortdurend de werkelijkheid.

Dr. Anton Kos (historicus)

 

Atelier en Galerie Ton de Kruijk: Landstraat 107, 1404 JH Bussum. Telefoonnummer: 035-6932377.

E-mailadres Atelier Ton de Kruijk: atelier@tondekruijk.nl,
E-mailadres Galerie Ton de Kruijk: galerie@tondekruijk.nl

dummy

Go To Top