atelier-galerie

Ton de Kruijk

Tons Tips GRATIS een half jaar lang in je mailbox praktische en slimme tips voor tekenen en schilderen. schrijf je in op;

TONS TIPS en ontvang gelijk je eerste tip

 1, 2 + 8 en 9 februari 2020, za & zo 13.30-17.00 uur
expositie recent werk van Ton de kruijk bij Galerie Ton de kruijk, Landstraat 107, Bussum,

               .

 

Prikkieplu 60x90 acryl

prikkieplu 60x90 acryl

Prikkieplu

Prikkieplu. Wie niet beter weet, denkt aan een personage uit Winnie the Pooh. Samen met Teigetje, Knorretje en Konijn op pad naar een nieuw avontuur. Het gaat echter om een nieuw schilderij van Ton de Kruijk. De analogie is treffend. Het is nieuw maar ook opnieuw. Het is vertrouwd maar avontuurlijk. Het is herkenbaar en onherkenbaar. Het is volgbaar en onnavolgbaar. Het is de schilder ten voeten uit.

De Kruijk vervaardigt raadselachtig werk. Hij laat zich inspireren door vrijwel alle facetten van de werkelijkheid en alle geledingen van de fantasie en maakt schilderijen waarin de diepere en vaak niet kenbare lagen van beide fenomenen zijn vervat. Schilderijen waarmee we alle kanten op kunnen, want wie langer kijkt, ontdekt veel en alsmaar meer. Bovendien zijn eerdere waarnemingen aan revisie onderhevig.

Dat geldt ook voor Prikkieplu.

Het meest in het oog springend zijn de twee zeemannen. Aan de hoofddeksels te zien niet zomaar zeemannen. Het zijn zeerovers. De figuur links prikt de ander met een paraplu; Prikkieplu. Hij prikt in wat op het eerste gezicht een gouden trekzak lijkt, maar het is een zwaar vergulde gesp; de buit was groot, de buit is zelfs buitenproportioneel geweest. De prikkende piraat wijst daar op. Venijnig. Of liever: hij weet precies hoe de strijd is verlopen, wat er buit is gemaakt, hoe het is verdeeld. Er is hem niets wijs te maken.

Boven hun hoofden zweeft een dame in vederen minirok, rechts wendt een negerin zich af. Op een en dezelfde lijn ontwaar je drie koppen, die een en dezelfde blijken te zijn, van links naar rechts in metamorfose. Van geciviliseerde zeerovershoofdman naar onbeschaafde neanderthaler. Een dief, het schuim van de aarde, maar vanaf het water aangespoeld. Aan de mast van het piratenschip kleven de schimmen van gevallenen en slachtoffers.

Gaat het wel om buit? Is er niet iets anders aan de hand? Controleert Prikkieplu of hij met een hij of een zij te maken heeft? Het is namelijk bekend dat sommige vrouwen zich vermomd als man lieten ronselen voor een piratenavontuur. Tijdens de gevechten en exercities werd niets opgemerkt, maar eenvoudige zaken als het scheerritueel dat plaatsvond wanneer een schip de evenaar passeerde of de toiletgang leverden gevaar op. Of denkt hij dat zijn collega aan de haal gaat met teveel buit? Daarop stond een fikse straf: de neus en de oren werden afgesneden waarna de onverlaat aan land werd gezet.

Prikkieplu prikt in de onderbuik, de plek voor lust en onlust. Waar hebzucht, gramschap en xenofobie ontspruiten, zich manifesteren, de ´onderbuikgevoelens´. En waaraan je meestal kunt zien of horen met wie of wat je te maken heeft. Vandaar het regenscherm. Ingeklapt een verkennend ´steekwapen´, uitgeklapt een mobiele schuilplaats.

Prikkieplu steekt, prikt, hindert, krenkt en ... prikkelt.

 

Atelier en Galerie Ton de Kruijk: Landstraat 107, 1404 JH Bussum. Telefoonnummer: 035-6932377.

E-mailadres Atelier Ton de Kruijk: atelier@tondekruijk.nl,
E-mailadres Galerie Ton de Kruijk: galerie@tondekruijk.nl

dummy

Go To Top