atelier-galerie

Ton de Kruijk

Tons Tips GRATIS een half jaar lang in je mailbox praktische en slimme tips voor tekenen en schilderen. schrijf je in op;

TONS TIPS en ontvang gelijk je eerste tip

 1, 2 + 8 en 9 februari 2020, za & zo 13.30-17.00 uur
expositie recent werk van Ton de kruijk bij Galerie Ton de kruijk, Landstraat 107, Bussum,

               .

 

Speerpunt 60x90 acryl

Speerpunt 60x90 acryl

We kunnen niet om hem heen, de persoon die bijna over het geheel heen valt met een soort tiara op het hoofd. Onder zijn uitgestrekte armen of vleugels ontvouwen zich taferelen die geen mens ooit heeft gezien, maar misschien wel van heeft gedroomd. We zien talloze paradoxale reflecties op figuren, zoals de zwaan die zichzelf terugziet als gans (en andersom) of de vleugel die zich uitstrekt en een hand blijkt te zijn. Ze maken deel uit van het nieuwe werk van Ton de Kruijk, Speerpunt; een hermetische maar open wereld, waarin alles blijft doorgaan en ver van elkaar afstaande figuren en objecten samenvallen tot een geheel.

De speerpunt zelf bestaat uit samengeperste onscherpe of verstopte elementen, zoals de vacht en een apenkopje. Het opengereten weefsel verwijst ontegenzeglijk naar zijn ontrafelende effect: de speerpunt steekt, snijdt, prikt en punt, wijst aan of dringt binnen. Het is letterlijk het uiteinde van een steekwapen, figuurlijk een woord waarmee je dingen kunt aanduiden of verhogen tot hoofdzaak.

Die ogenschijnlijke tegenstelling, letterlijk versus figuurlijk, is kenmerkend voor het werk van De Kruijk. Geen scène staat op zichzelf of heeft maar één betekenis, en we komen er vaak niet achter waar of op welk moment die begint of eindigt.

En geen figuur geeft de exacte richting aan en geen object fungeert als baken, maar de schilder laat ons niet kompasloos richting zoeken. Ga maar eens op ooghoogte staan en kijk naar het op de achtergrond, iets boven het midden, aangebrachte schaduwbeeld. Er kijkt iemand toe of hij luistert. Het ligt anders. Je ziet jezelf en je ziet een ander. De Kruijk maakt ons zo subtiel deelgenoot van zijn schouwspel, laat ons als het ware meedoen, want wij zijn altijd onszelf en kijken altijd naar de ander. Tegelijkertijd last hij pauzes in om de beelden te bevatten en port hij ons wakker. Want klopt het wel, wat je hebt gezien of bedacht?

Zo kan de tiara, een kruising tussen mijter en kroon, geen pauselijke hoed maar een gewoon hoofddeksel zijn. Of zelfs helemaal geen hoofddeksel, want wie net even anders of langer kijkt, ziet een figuur met zijn armen over elkaar, die op zijn beurt weer toekijkt of aanhoort. Daar ligt de grote kracht van De Kruijk; hij roept door zijn nevenschikkende fantasieën en persoonlijke allegorieën bij zijn toeschouwers direct beelden op die voor hen ertoe doen.

De boodschap is: we moeten voort, er is geen ontkomen aan. De Kruijk stipt zaken aan, laat een indruk achter en neemt ons mee, of we nu willen of niet ... en we zullen het toch echt zelf moeten doen. De speerpunt wijst louter en telkens een andere realiteit of onwerkelijkheid aan en puntert verder, er is geen verlossende doodssteek. We blijven stofwisselend in leven.

 

Atelier en Galerie Ton de Kruijk: Landstraat 107, 1404 JH Bussum. Telefoonnummer: 035-6932377.

E-mailadres Atelier Ton de Kruijk: atelier@tondekruijk.nl,
E-mailadres Galerie Ton de Kruijk: galerie@tondekruijk.nl

dummy

Go To Top