Giclée

De Giclée (zjie-klee) kunstdruktechniek is een afgeleide van het Franse werkwoord Gicler, dat stralen of vernevelen betekent. De term giclée is recent overgenomen in de kunstwereld om de betere digitale fine art prints te duiden. Gicléeprints worden soms Piëzografure of digitale zeefdruk genoemd. Deze termen zijn ook in gebruik voor dezelfde druktechnieken. Ervaren reproductiespecialisten gebruiken de methode om in samenwerking met de kunstenaar originele schilderijen en tekeningen hoogwaardig te reproduceren. De giclée fine art print is echte grafiek, vergelijkbaar met andere replicerende kunstvormen zoals zeefdruk, litho of ets. Het heeft tussen de bestaande kunstdruktechnieken een eigen plaats verworven, maar zal die naar verwachting steeds meer naar de achtergrond drukken.

Procédé
De giclée's worden geprint met uiterst betrouwbare pigment inkten die water gedragen zijn. Daarbij wordt speciale lang houdbare inktverf in acht tinten zeer fijn verneveld in meerdere lagen, vergelijkbaar met het airbrush procédé. De giclée's worden niet met (offset) drukpersen of zeer snelle printers in massa geproduceerd, maar één voor één en op ambachtelijke wijze, met veel aandacht, toewijding en precisie.

Druk
De giclée's worden gedrukt op canvas of op papier. Een echte gicléeprint is druktechnisch van een onmiskenbare puntloze en absoluut rasterloze kwaliteit. De afbeelding is volledig schoon, heeft geen enkel drukfoutje of oneffenheid; stofjes, krasjes of vuiltjes zijn niet zichtbaar. De afdrukken zijn extreem lang houdbaar (zestig tot meer dan honderd jaar, afhankelijk van inktdekkingen en materiaal) en van een adembenemende kwaliteit.

Aflevering
Elke individuele druk is door de handen van de kunstenaar gegaan en met veel aandacht nog eens zeer kritisch op kwaliteit gecontroleerd. De oplage is 20 a 25 stuks en voorzien van een certificaat van echtheid waarin vermeld staat op welk materiaal er is gedrukt, door welke firma de druk is gemaakt, hoe groot de editie is, welk nummer uit de gehele editie het betreft en op welke datum de print is uitgegeven. Verder wordt een voorbeeldafbeelding van het origineel geplaatst en is het certificaat ondertekend door de kunstenaar en masterprinter. De giclée prints worden door de kunstenaar persoonlijk genummerd en voorzien van een nieuwe signatuur (de originele handtekeningen zijn niet meegedrukt).
Alle geëxposeerde werken zijn leverbaar in giclée editie's. Het is ook mogelijk prints in XXL te leveren.

E-mail
In de toekomst wil ik uitnodigingen voor exposities, nieuwsbrieven, publicaties en informatie over nieuw verschenen edities van giclée's versturen per e-mail. Wilt u hiervan op de hoogte blijven en ontvangt u nog geen e-mails van de Galerie, stuur dan een e-mail naar:

Atelier en Galerie Ton de Kruijk: Landstraat 107, 1404 JH Bussum. Telefoonnummer: 035-6932377.

E-mailadres Atelier Ton de Kruijk: ,
E-mailadres Galerie Ton de Kruijk: