De Gooi en Eemlander door Wilma Klaver Hoofd Kunstredactie
In het Gooi, de Vechtstreek en het Eemland is de belangstelling voor kunstbeoefening groot.Sommigen maken er hun beroep van, voor anderen blijft het een hobby. Wat telt is passie! Heilig vuur volgt regiogenoten die musiceren, toneelspelen, schilderen of op een andere wijze actief zijn. Vandaag: Kunstschilder Ton de Kruijk (1951)
Aan de vooravond van de religieuze roerselen die zouden ontaarden in de meest succesvolle ketterij na die van Jezus – de Reformatie – schilderde 'duivelskunstenaar' Jeroen Bosch (circa 1450-1516) afschrikwekkende, vermanende, religieuze en humoristische taferelen. Er zijn enge demonen, gebochelde schepsels prikken elkaar met rieken, een gedrocht met vogelkop kijkt toe hoe verdoemden gefolterd worden op muziekinstrumenten en ergens steekt een mannetje bloemen in het rectum van een ventje.
Een interview met kunstschilder Ton de Kruijk
Anton Kos
De Bussumse kunstschilder Ton de Kruijk kent een belangrijke en bepalende inspiratiebron: het Gooi. Op zijn fiets peddelt hij steeds dezelfde rondjes, onderwijl de beelden van de streek in zich opnemend om daarna geïnspireerd aan het werk te gaan. Zijn schilderijen zijn gebaseerd op landschappen in een zeer ruime betekenis. Uiteindelijk ontstaat er een abstract beeld, waarin het oorspronkelijke landschap niet meer te herkennen is. Tussen Vecht en Eem besloot de schilder een interview af te nemen. Bij binnenkomst in zijn galerie en huis wordt je direct getrakteerd op zijn werken, die een ogenschijnlijk archaïsche sfeer oproepen.
Bij een eerste confrontatie met de schilderijen van Ton de Kruijk heeft de toeschouwer het gevoel dat hem of haar een verhaal wordt verteld.
Maar dat is maar ten dele waar.
Want als men langer kijkt lopen verhaallijnen over in flarden van andere verhalen.
Het effect dat valt te vergelijken wanneer men bij toeval in een gesprek valt, bijvoorbeeld in een cafe of in een volle tram.
Het totaalbeeld is eigenlijk een enigma. Het lijkt alsof het antwoord pas morgen zal worden gegeven, als men het schilderij opnieuw gaat bekijken.
Wie voor het eerst de kunstenaar Ton de Kruijk (Ankeveen 1951) ontmoet zal denken te maken te hebben met iemand uit de zeventiende eeuw. Zijn donkere krulsnor en lang golvend haar samengebonden in een staart zouden niet misstaan op een van de schuttersstukken van Van der Helst. Het amuseert hem als mensen zo op hem reageren en zegt ook een groot bewonderaar te zijn van de meesters van de Gouden Eeuw.